Aggregaat

08/10/2006

Wat zijn verkiezingsavonden toch interessant, vooral omdat er met zoveel deskundigheid gezwamd wordt over de interpretatie van de cijfers. Want wat is in feite interessant, nadat is gebleken hoe groot of klein de totalen zijn: te weten wat de samenstelling is van het nettoresultaat per partij in vergelijking met de vorige verkiezingen op dat niveau. En laat dat nu net in de meeste gevallen (behalve waar er slechts twee partijen zijn, zoals deze keer in Aalter waar Pieter zich soeverein heeft getoond in een de facto rechtstreekse burgemeesterverkiezing) onmogelijk zijn, omdat de stemming nu eenmaal geheim is. Professor Walgrave was niet toevallig zeer summier in zijn zeer korte en eenmalige exposé over de stemverschuivingen.

Neem nu als voorbeeld het Vlaams Blok, euh Belang: dat blijft quasi status-quo in Antwerpen. Is dat omdat iedereen die in 2000 op de partij stemde dat nu ook gedaan heeft, of is het omdat er ongeveer evenveel kiezers zijn weggelopen als bijgekomen? Dat heeft zijn, ja… belang, omdat het de kannibalentruc van de Patrick in een ander licht kan zetten. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat de weggelopen Belangkiezers naar de socialistische stal zijn teruggekeerd en dat de nieuwe Belangkiezers uit CD&V-NVA en VLD-Vivant komen. Weg kannibalentheorie.

Het blijft natuurlijk in zijn totaliteit wel een compleet onverwachte wending. Ik ga ervan uit dat een tripartite in onze stad goed werk zal leveren en onvermijdelijk een deel van het VB-programma zal uitvoeren. Iedereen content, of toch niet?

Morgen zal u iets langer en geïnspireerder schrijven

Karel