17/11/2020

‘Verwerft een schrijver, omdat hij publiceert, het recht op voldoende inkomsten?’

‘Als schrijver zijn een beroep is, betekent dit automatisch dat je voldoende geld moet kunnen verdienen?’ vraagt Karel Joos, die stilstaat bij het verdienmodel van de literaire sector.

Lees artikel
22/10/2020

Politieke kabinetten zijn niet de oorzaak en zelfs geen rechtstreekse gevolg van de particratie.

Dat de Vivaldi-coalitie 838 kabinetsmedewerkers aan het werk zet, zorgde voor wat deining. Onterecht, vindt Karel Joos, die een verweerschrift voor de cabinetard neerpende.

Lees artikel
12/05/2020

Beleidsmakers bepalen wat lobbymachines vermogen, en niemand anders.

Volgens professor Ive Marx is België een lobbycratie, maar die metafoor klopt niet. Al is het streven om de beïnvloeding van het beleid uit de schemerzone te halen terecht.

Lees artikel
28/04/2020

A different curve: making sense of public affairs in the post-corona new normal

The French called it revanchisme. The word originated in the 1870s after the Franco-Prussian war and stands for vengefulness occurring after a lost war or a political defeat. Back then, it referred to the bereavement of Alsace-Lorraine by Bismarck and his allies. Chances are that such an urge for getting back at the enemy will determine the new equilibrium between businesses, citizens and the public sector, following the current sway of the SARS-CoV-2 virus on the political, administrative and socio-economic structures of our country.

Lees artikel
13/12/2019

Lobbywerk in de politiek

Lobbywerk in de politiek: hoe het sluwe schaap de grote wolf in maatpak te slim af kan zijn.
Kan een multinational gemakkelijker druk zetten op de politiek, enkel en alleen omdat hij groot en rijk is? Karel Joos, expert in lobbywerk, meent van niet. Als het op lobbywerk aankomt, kan het sluwe schaap de grote wolf te slim af zijn. Eerder berichtte VRT NWS over de nauwe banden tussen de politiek en de private sector.

Lees artikel
19/01/2017

Kruisweg Oosterweel is nog niet ten einde

Ringland en de overige actiecomités hebben al bijna 70.000 handtekeningen verzameld, ruim voldoende voor een volksraadpleging. De tijd is nu echt rijp om ook de burgers verregaand bij projecten te betrekken, en dat van bij de behoeftebepaling. Mensen zijn in het Oosterweel-project te lang over het hoofd gezien, hopelijk voor het laatst.

Lees artikel
30/08/2016

Lobbyen in België is ondoorzichtig

Het is op zijn minst merkwaardig dat België geen regelgeving voor lobbyisten heeft.

Lees artikel
17/12/2015

Ringland mag geen Dwingland worden

Gisteren stelde de Vlaamse regering Alexander D’Hooghe aan als intendant die de overkapping van de Antwerpse ring moet bestuderen. Het is de zoveelste statie in de kruisweg van het Oosterweel-dossier, dat zeven jaar geleden begon te kapseizen.

Lees artikel
17/12/2015

De regering drijft een wig tussen de actiegroepen in het Oosterweeldossier

Met de aanstelling van Alexander D’Hooghe tot intendant voor de overkapping van de Oosterweelverbinding drijft de regering eigenlijk een wig tussen de actiegroep Ringland en de tandem Straten-Generaal/Ademloos.

Lees artikel
30/10/2015

Waarom TV-series zoals ‘True Detective’ veel meer losmaken dan een recente literaire roman

Voor net geen twintig euro koop je bij bol.com het eerste seizoen van de televisieserie ‘True Detective’. Acht afleveringen op drie dvd-schijfjes die een kijkervaring van ruim zeven uur opleveren. “Literatuur in filmvorm”, zou het? Een roman van driehonderd bladzijden kost precies evenveel en je krijgt er ongeveer acht uur leeservaring voor terug. Toch hoor je op kantoor zelden iemand vertellen dat ze een halve nacht heeft doorgelezen terwijl binge viewing een fenomeen is.

Lees artikel
21/04/2015

Lobbyisten moeten geen handjeklap doen met politici

Als lobby’s nog een impact willen hebben, dan moeten ze een beter verhaal brengen, de overheid beter begrijpen en rekening houden met maatschappelijke verwachtingen.

Lees artikel
06/01/2015

Wat als… de premier geen CEO hoefde te zijn?

De overheid is geen bedrijf, hoe graag we ons ook laten verleiden om België als een nv te beschouwen. Een land schikt zich nu eenmaal niet naar de wetten van de privésector en omgekeerd.

Lees artikel
19/11/2013

De farma en haar negatieve imago

Onze gezondheid is ons hoogste goed. En dat begint bij genezen, en dus vaak bij medicijnen die weer gezond maken. Waarom zet de farmasector dan haar cruciale rol niet wat vaker in de verf?

Lees artikel
01/04/2009

De macht van de burger

Wie heeft het laatste woord in belangrijke mobiliteitsdossiers: de burger of de overheid? In een aartsmoeilijke kwestie als de Oosterweelverbinding heeft niemand volledig gelijk en springen geëngageerde burgers best behoedzaam om met hun macht.

Lees artikel
28/08/2008

De overheid moet een vriendelijke reus zijn

Met betere communicatie over Oosterweel en de Brusselse ring kan de overheid het vertrouwen winnen van de burgers.

Lees artikel
23/04/2008

De valkuilen van PPS

Publiek-private samenwerking (pps) wordt steeds populairder. Ook de Regie der Gebouwen gaat de techniek inzetten, om nieuwe gevangenissen te bouwen. Een goed opgezette pps kan de prijs-kwaliteitverhouding van een investering verbeteren, maar er zit ook een addertje onder het gras. Een slechte pps zadelt de overheid op met een te hoge prijs, waardoor de maatschappelijke meerwaarde de mist ingaat.

Lees artikel
09/04/2008

Job topmanager moet gaan naar wie het minste loon vraagt

De roep om de verloning van Belgische topmanagers aan banden te leggen, ook bij overheidsbedrijven, weerklinkt opnieuw luid, in het parlement en daarbuiten. Voor de bezoldiging van topmanagers is er misschien een oplossing, hoe onorthodox ze ook klinkt: waarom al niet ingrijpen bij de sollicitanten op de shortlist, en die in een omgekeerde veiling laten aangeven wat het minimumsalaris is waartegen ze de betrekking aanvaarden?

Lees artikel
08/04/2008

Anders betalen voor mobiliteit

In onze regio zijn de effecten én de omvang van de mobiliteitsproblemen te groot geworden. Hoewel het dieselpleidooi van VAB technologisch steek houdt, ligt de beste beleidsaanpak voor dat probleem elders.

Lees artikel