De lucht in Rusland

23/08/2007

Vandaag heeft Yves Leterme geschiedenis geschreven, al beseffen noch hij noch wij dit vandaag. Wie daarentegen al vele encyclopedieën met geschiedenis gevuld hebben, zijn de Russische aëronauten. Wie kent niet de glorie van Toepolev, Iljoesjin, Soechoi en Sikorsky? Alle internauten zouden zich terstond moeten schamen om zichzelf zo uitdagend analoog te betitelen aan de helden van het luchtruim, waar er in tegenstelling tot de ruimte wel protocol bestaat. Ik had dit laatste trouwens nog eens extra kunnen controleren toen ik gisteren met Frank De Winne, die zich met meer dan normale trots dan weer kosmonaut mag noemen, een babbeltje sloeg op de receptie van de Belgian Day op MAKS 2007.

Gisteren bevond ik mij immers op de Moskovitische lucht- en ruimtevaartbeurs in gezelschap van zeventien Vlaamse toeleveringsbedrijven. De rit van Domodedovo naar Zhukovsky verliep door een slavisch woud over een zeer gehavende betonbaan, langs onleesbare dorpen. Veel nieuwe, bijna-traditionele huizen en gelukkig ook ontroerende houten stulpen in tsarevistische stijl. De raamomlijstingen leken zowaar op Brugse kant. En wie zag ooit in zo’n pastorale omgeving een kerk met zes torens, bekroond met uivormige koepels veel blauwer dan de lucht?

Ik heb in mijn leven al zeer veel kepi’s gezien, maar de lokale politie vertoonde een merkwaardige uitgebreide collectie, evenwel allemaal bijzonder groot en hoog. En streng! Het kwam me echter voor dat wat de Post bij ons kan betekenen voor werkontberenden, in Rusland door de politie wordt voorzien. En het ziekteverzuim, ja dat zal dan wel van die vodka komen zeker? De vodka was trouwens het enig drinkbare op de receptie; zowel het bier als de wijn en het fruitsap waren op omgevingstemperatuur en dat was rond zessen toch nog steeds een graad of vijfentwintig. Maar De Winne liet het niet aan zijn hart komen. Zijn taxi naar Sterrenstad reed pas tegen zeven uur voor.

Frank had vandaag examen. Een simulatie van een volledige Soyoezvlucht, opgeleukt met creatieve noodsituaties. Hopelijk zijn de mannen van Energia niet op het idee gekomen om hem een interview met prins Filip te doen ondergaan.

Ongewoon actief blijft schrijven

Karel