De principes van de realiteit

06/11/2006

De VTM zorgt dagelijks voor de ontspanning van onze door overdaags gejakker strakgetrokken hersenpanvulling. Maar de vraag is of hun schematische formats niet stilaan zelfs door de mand van de sufgewerkte kijker vallen.

Het bekijken van Beauty en the Nerd helpt je snel over het initieel enthousiasme rond de plot heen. De nerds zijn grotendeels vrij fidele kerels, maar het vrouwelijke equivalent daarvan geldt jammer genoeg slechts voor een minderheid van de meiden. Je vraagt je af of het programma ook zou werken met knappe idioten en schrandere kneusjes. Toch kondigen zich hartverwarmende scènes aan: de jongens die openbloeien, de meisjes die eindelijk inzien dat holle knapperds in feite tenenkrullend irriterend zijn.

Maar de ranzige werkelijkheid, namelijk dat een goed deel van de krijgsverrichtingen gemanipuleerd worden, blijkt echter snel duidelijk te worden. Het kan geen toeval zijn dat de minst nerdige gasten zo snel mogelijk uit de villa moeten verdwijnen, want die verpesten allicht toch maar de sfeer. Ik herinner me meteen hoe Marc Hoogsteyns, een medewerker van Peking Express op VT4, in De Standaard in maart van dit jaar het rode boekje open deed van deze reality kijkcijfertopper. Ach, je begint spontaan een warm gevoel te krijgen voor de eerlijke pens en het schouderlange haar van David Davidse in Big Brother VIPS. De rest van het klad is echter hemeltergend banaal. Zelfs Yvan Heylen is geheel verdord. Het is er tobben, daar in het BB-huis en dat zelfs zonder Walter Grootaers. Medebewoner Tim De Pril, gesproten uit Temptation Island, besefte bij zijn verwijdering vorige week, dat hij nu terug in de dagelijkse sleur zou terechtkomen. Het reguliere BV-bestaan is blijkbaar dan toch geen pretje.

Hoe veel heftiger, ja zelfs vitalistischer, ging het toe in de eerste versie uit 2001. Inderdaad, lang geleden in a galaxy far, far away…

Brigitta Callens: “Jean-Pièèèèrre, ge moet bei Bik Brodder koomen!”

Jean-Pierre Van Rossem: “Bèg Brodder kan min kloote kuissn!”

Geef toe: Sam Gooris en Luc Steeno, Brigitta Callens, Joke Van de Velde en Eveline Hoste, Martine Jonckheere, Alana Dante, Eddy Planckaert, Leo Van der Elst en Harry Van Barneveld, Jean-Pierre Van Rossem én Betty Ook Van Big Brother. Dat waren nog eens BV’s! Daar werd het fundament gelegd van Eddy’s en Sams latere afspraak met de tv-geschiedenis. Zij hadden hun reality check toen al ruimschoots gehaald. Maar Betty, Betty viel wat uit de toon. Jean-Pierre wist het: “Een lellebel met als enige verdienste dat ze met haar blote kont en blote tieten kon schudden.” De single, de politiek, het moest allemaal nog komen.

Hadden we toen toch maar Wendy Van Wanten in het huis gehad, wiens kwaliteiten een zoveel breder spectrum bestrijken. Het schaap had nu niet voor de camera moeten staan zoeken naar een nieuwe nobele man.

Spoedig schrijft u weer over de dingen die gebeuren

Karel