Regen voor de zonnegodzoon

25/10/2006

Gisteren met de Duitse ambassadeur Lanxess bezocht, een chemisch bedrijf in de haven van onze metropool. Het regent de hele tijd maar dat soort fabrieken is ook in natte toestand bevreemdend mooi; en altijd sauber. Je houdt het niet voor mogelijk hoeveel pijpen, leidingen, vaten en ketels er nodig zijn om vaak slechts enkele chemische reacties industrieel georganiseerd te krijgen. Lanxess is een soort verbijzondering van Bayer en wordt in Antwerpen geleid door een Duitse CEO. Ambassadeur Jessen blijkt een bijzonder sympatieke man, die zich op zijn ongetwijfeld vele verplaatsingen laat vervoeren in een Volkswagen Phaeton.  De Phaeton wordt in een glazen fabriek door laboranten in elkaar gezet en dient tot lering en vermaak voor marketinggeschoolden en –ongeschoolden. De luxueuze ontkenning van de Volkswagenziel bolt echter beter dan menig Audi en is een stuk billiger. Zo einfach is dat. Terzijde, Yves heeft zijn A8 omgeruild voor een in Gent gebouwde Volvo S80, zoals het hoort voor een Vlaamse MP, niet?

Maar dus de ambassadeur. Vertelt over zijn eeuwenoud Volkswagenbusje waarmee hij privé rijdt als hij in Berlijn is en ook over de dualiteit van Britse ambassades: ze zijn ofwel “Bentley”, ofwel “Jaguar”. Hij grapt met de CEO over diens keuze van wijn en wagen maar is meteen bij de pinken als het over betriebssachen gaat.

Ik ontmoet de laatste tijd enkel atypische Duitsers: ze zijn grappig en bescheiden en praten niet over voetbal. Ach, misschien bestaat het archetype slechts in de empirisch onverantwoorde geest van Dr. Freud. De Duitse Herr Doktors schijnen er in ieder geval geen last van te hebben. Ik herinner me zelfs hoe de Duitse Minister-president van Nordrhein-Westfalen Rüttgers wensen opbiechtte aan Yves. Na so etwas!  Misschien komt het omdat ik in hun land ben opgegroeid, maar ik hou van de Duitsers; het elkaar bijna liefdevol met de achternaam aanspreken, hun respect voor titulatuur en hun ingenieurstraditie. Gelukkig kunnen ze nog veel van de Vlaamse managers leren, dat bewijst het groot respect dat men bij de top van met name Bayer enBASF heeft voor unsere jungs.

U schrijft bald wieder

die Kalle