Statistiek met een strik

11/06/2007

Met de kracht van een kamerbrede orkaan heeft CD&V/N-VA de dijk rond de Wetstraat doen breken. Dat daarbij de staketsels van de beroepspeilers zijn ingestort was meer dan alleen maar mooi meegenomen. Stefaan Walgrave gaf deze ochtend op Radio 1 zelfs letterlijk toe dat kiesvoorspellingen ten gronde uitermate wankel zijn. En hoeveel machinerie van statistiek je er ook op monteert, er is geen lievemoederen aan. Maar zijn ultiem argument was dat ze het in het buitenland ook doen. Welaan dan…

Veel meer nog dan economisten naderen politologen het statuut van waarzeggers met een diploma. Nochtans en paradoxaal genoeg is de toekomst voorspellen nu net een kenmerk van echte wetenschap. Maar net als de ziener Xynix uit het negentiende album van Asterix, kunnen de politieke wetenschappers, gretig gesteund door de politieke journalisten, het niet laten. Vrolijk worden vandaag de percentages van LDD geteld bij die partijen waarbij hij had kunnen blijven of had kunnen aansluiten. De ceteris paribus-voorwaarde blijft verleidelijker dan gelijk welke Lorelei op gelijk welke lijst.

Ondertussen hebben we op het kabinet nog nooit zoveel eten gekregen op een receptie als vandaag! En het gaat hier over meer dan paprikachips, welteverstaan. Het blijkt nu zelfs dat we over oranje placemats beschikken. Zoals steeds had ik mijn oranje brooddoos meegenomen, hoewel deze keer speciaal opgeblonken. Voorts was ook mijn oranje stropdas uit de C&A van de partij. Nu benieuwd hoe snel we een regeerakkoord en wie weet een nieuwe chef in de Vlaamse regering zullen mogen verwelkomen.

Een Wikiwij-groet brengt u

Karel