Thuis en uit in Vlaanderen

05/02/2007

In één ademtocht door de film van vorige week: op zondag het nieuwe oude huis van vrienden gaan bezoeken en sidderen bij de gedachte dat ik voor de renovatie zou moeten instaan; op maandag samen met de plezantenaren van de ministerpresidentiële administratie een hinkstapsprong voorbereiden voor Vlaanderen in Actie; op dinsdag debriefing van Davos, gezeten achter het bureau van Yves, nee niet op de mat maar in zijn stoel; woensdag bij het Vlaams Logistiek Verbond de premier in een voor het overige bijzonder matte speech de lof horen zwaaien van… Kris Peeters! Donderdag in het Vlinderpaleis de opening van het KVIV-themajaar: matte speech van Karel Vinck maar briljante causerie  in oorstrelend Engels van Scott Steedman van ECCREDIover het klimaat, een immer spitse Kris Peeters én een lekker hoogoplopende discussie van L. en mezelf met architect Alfredo De Gregorio, die heel moedig in het door hem verafschuwde gebouw kwam pleiten over meer vrouwelijkheid in de architectuur. Aangename man, zoals de meeste Limburgse Italianen; beklagenswaardig beroep ook, want het schizofreneert tussen hoofd en hart; doe zoals ik en koop zijn boek. De CDO en CEO van de Besix Groep gezien ook, terwijl Yves diezelfde dag in Qatar hun Sports City Tower en het Sheik Khalifa Sport Stadium had bezocht. En zo zijn de taken op het kabinet mooi verdeeld.

Over dat Vlinderpaleis: op de daken na is het inderdaad niet echt indrukwekkend aan de buitenkant; langs binnen hebben de fluwelig betonnen kuipen van de zes grote raadzalen me geraakt en la Salle des Pas Perdusherinnert me aan het voorrecht un homme libre te zijn en jammer genoeg is het dat zowat. Ik kan me dus niet van de indruk ontdoen dat dit gebouw een one trick pony is.

Er was ook veel echte cinema: dinsdag eindelijk Babel van Alejandro Gonzalez Inarittu gaan bekijken. Visueel op zeer hoog niveau en narratief in meerdere lagen keelsnoerend omdat je beseft dat we als talige wezens toch zo slecht zijn in communicatie over gevoelens. De beelden uit het deel dat zich in Tokio afspeelt, bleven dagen hangen in mijn hoofd. Vrijdag op DVD Le voyage de Chihiro van de anime-grootmeester Miyazaki. Een terechte winnaar van de Gouden Beerin Berlijn, deze magisch-realistische trip naar een Japans badhuis als een Zwitserse Toverberg, bevolkt door de inwoners van Alices Wonderland. En gisteren, ook op DVD: Good Night, and Good Luck van en met George Clooney. Prachtige zwartwitbeelden van de CBS-nieuwsredactie tijdens de McCarthy-jaren. De pers was toen nog meer een waakhond dan een schoothond en dat heeft the junior senator from Wisconsin geweten. Ze kenden hun Shakespeare én ze hadden veel meer stijl dan nu. Maar ze rookten wel op het scherm, stel je voor!

Vol goede moed de week tegemoet ziende, schrijft u ooit weer

Karel