Het jaar Jack

Het is begin 1984. De ouders van Jack kunnen elkaar niet ver genoeg ontvluchten. Node stallen ze hun zoon op een Brusselse studentenkamer om eindelijk zijn middelbare school af te maken.

Pas dan kan hij naar Bologna vertrekken. Daar zal hij voorgoed samen zijn met Claudia en de rechtenstudie beginnen die zij al aangevat heeft. Zijn rebelse gedrag op het deftige Corpus Christicollege maakt hem het leven ondertussen niet gemakkelijk. De lichtzinnige avances van zijn bitter jonge lerares Britt lokken hem bovendien naar onbekend terrein.

In een vagevuur van wantrouwen, verraad, vernedering, onrecht en verlating zoekt een jongen van zeventien de weg tussen droom en plan. Het jaar Jack schetst het portret van een adolescent die ondanks zijn drang naar volwassenheid geen afscheid nemen wil van het kind in zichzelf.

Dit boek voert de lezer terug naar de tijd van oranje telefoonkaarten, reischeques en brieven uit het buitenland. Toen je nog een muziekcassette in een walkman stopte en thuis videofilms keek met een moviebox. Naar de periode waarin de post-punk overliep in new wave muziek en fuiven aangekondigd werden op stencils die van hand tot hand gingen. Frankrijk won het EK voetbal in eigen land en Brussel werd ontsierd door een monstrueus viaduct dat zich recht in het hart van de stad boorde.


Uitgever

Skribis

Publicatiedatum

10 november 2022